Zwiększone spalanko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brychu
    Drive
    • 2004
    • 40

Zwiększone spalanko

Zamieszczone przez dede_adam
    czyli jednak cos mozemy od nich dostac :-)]
    Glownie wlasnie liczylem na taka odpowiedz z ich strony. Chodzi glownie o pomoc przy ewentualnych imprezach i rozreklamowanie klubu.
    To oczywiscie jeszcze daleka przyszloc, choc z doswiadczenia wiem, ze na zorganizowanie zlotu, pol roku to wcale nie duzo czasu, a przydaloby sie na wiosne jakas impreze zoorganizowac.

całkiem szybka reakcja SAP aż jestem pod wrażeniem. myslałem ze oleją i nawet nie odpiszą..
    Mialem kontakt do jedenj milej Pani z SAP, moze dlatego nie olali sprawy
    2001 Octavia 1.9 TDI 90 KM Ambiente
  • arci9
    RS
    • 2004
    • 2007

Zwiększone spalanko

Zauważył ktoś z was ostatnimi dniami , że spalanie w waszych Octach uległo pogorszeniu?
    Już trzeci bak z rzędu mam wrażenie że jakoś z 0,5 litra wicej mi spala na baku, żeby zejśc w cyklu mieszanym 60/40 (miasto/trasa) poniżej 7 litrow muszę mocno ograniczyć cięzar butków... :roll:

Dzisiaj byłem na mazurkach, specjalnie zalałem paliwko na Shelu(dwa ostatnie tankowania Statoil ale stacje na których zawsze biorę) , udało mi się dosyć ładny wynik uzyskać bo średnio 6,3 przy załadowanym prawie po dach aucie,lecz się starałem jak mogłem nie przekraczać 120.....

Może filtr mi się przypchał albo miałem pecha z paliwe ale 3 zbiornik i jakieś dziwne odczucia mam...
    moje auto to PD 130 +virus, właśnei dochodzi 39 tyś i filtr na ostatnim przeglądzie był podobno czyszczony!!!

Dorzućcie prosze swoje trzy grosze...

pozdrowionka
    Artur

Komentarz

• dede_adam
      L&K
      S_OCP Member
      • 2004
      • 1449

Ja mam co prawda 110`w combi ale tez mi spalanie systematycznie roslo. jezdze TYLKO po miescie (ostatnie 4kkm) i ostatni bak mialem 7,1. od wczoraj zaczalem praktykowac technike podjazdow czyli przyspieszam do ok90-100 i wrzucam na luz tak do 60,potem 5`tka i znow do 90-100km/h... i co ztwierdzilem?? ze spalanie od wczoraj spadlo mi z 6,9 do 5,5 :shock:

wiem ze zaraz rozpocznie sie dyskusja ze samochod ma wtedy dłuższa droge hamowania i gorzej go opadnowac jak sie toczy swoja masa ale Panowie to naprawde pomaga zmniejszyc spalanie !!

zawsze bylem przeciwnikiem tego typu jazdy (z gorki na luzie) ale faktycznie auto zaczelo mniej jeść (z ostatnich 320km po miescie)

Komentarz

• grzesio
        Drive
        • 2004
        • 53

U mnie (combi 130KM) na baku zazwyczaj robię ~500km w trasie a resztę w mieście. Ale próba porównania kilku kolejnych spalań jest bez sensu.

Na tej samej trasię mogę mieć 5,6 a mogę 7,5. Tylko to nie kwestia paliwa czy filtra.
        Liczy się mój humor, pogoda, pora dnia, dzień tygodnia...
        Raz wyprzedzam TIRa za TIRem i hamuję co parę sekund, a kiedy indziej na tempomacie się turlam 130.

Naprawdę jeździcie na tyle powtarzalnie, że możecie cokolwiek wykryć porównując spalanie?

Komentarz

• dede_adam
          L&K
          S_OCP Member
          • 2004
          • 1449

Ja jezdze na tych samych trasach codziennie i spalanie po miescie wahalo mi sie od 6spokojna jazda do 7,2 szybko jezdzac.

Dlatego napisalem ze jestem w :shock: ze pokazal mi 5.5 z ostatnich 340km jezdzac tam gdzie zawsze ale troche inaczej

Co do trasy to sie zgodze. Mozna miec ponizej 5jadac emerycko spokojnie a mozna miec 7,5 szalejac..

edit-wrocilem wlasnie do domu i teraz noca krecac sie spokojnie po miescie spadlo do 5,1...
          (z 420km)

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez grzesio
            U mnie (combi 130KM) na baku zazwyczaj robię ~500km w trasie a resztę w mieście. Ale próba porównania kilku kolejnych spalań jest bez sensu.
            tylko ~500?!!!
            Najmniej na baku ok ~700 a często dochodzę do 800....

Uwagę zwróciłem na spalanie ponieważ codziennie jeżdzę do pracy do wawki i przez całą warszawę (na Ursynów) dokładnie tą samą trasą i w różnych punktach sprawdzam jak wynosi spalanko..
            Oczywiście wiem, że na spalanko składa się wiele czynników ale wydaje mi się , że już rozgryzłem motor i wiem jak jechać żeby było miłe wirownko w baku..

srednie spalanie u mnie w cyklu mieszanym wychodzi mi ok. 6,6l/100.

EDIT: Sorki,źle przczytałem z tymi 500 km)

Komentarz

• grzesio
              Drive
              • 2004
              • 53

wrocilem wlasnie do domu i teraz noca krecac sie spokojnie po miescie spadlo do 5,1...
              Moja kobieta (tym samym combi 130KM) ma regularnie w trasie wyniki poniżej 5l/100km. I nie uważam, żeby jeździła źle czy ślamazarnie. Za to z całą pewnością spokojnie.
              Czasem staram się tak samo, ale po paru minutach mam dość

BTW - przy jakiej prędkości i na jakim biegu spalanie na 100km jest najniższe?

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez grzesio
                wrocilem wlasnie do domu i teraz noca krecac sie spokojnie po miescie spadlo do 5,1...
                Moja kobieta (tym samym combi 130KM) ma regularnie w trasie wyniki poniżej 5l/100km. I nie uważam, żeby jeździła źle czy ślamazarnie. Za to z całą pewnością spokojnie.
                Czasem staram się tak samo, ale po paru minutach mam dość

BTW - przy jakiej prędkości i na jakim biegu spalanie na 100km jest najniższe?
                Podejrzewam , że leci ok 100 czyli ze stałą predkąścią - a czy też ma virusa?

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

a ja dzisiaj jak popatrzyłem na komputer to mi się wszystkiego odechciało... ale czego innego się spodziewać :? przejechane 14km w ciągu 48 minut ze średnią prędkością 18km/h... efekt... 10.3 l/100 :|
                  z pracy do domu korek, z domu do rodziców... korek :x
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Zamieszczone przez MisiekWAW
                    a ja dzisiaj jak popatrzyłem na komputer to mi się wszystkiego odechciało... ale czego innego się spodziewać :? przejechane 14km w ciągu 48 minut ze średnią prędkością 18km/h... efekt... 10.3 l/100 :|
                    z pracy do domu korek, z domu do rodziców... korek :x
                    Misiu, ale Ty maruda jestes - masz prawie 150Ps w serii i jeszcze narzekasz... :lol: :lol:
                    TDI 205PS

Komentarz

• grzesio
                      Drive
                      • 2004
                      • 53

Zamieszczone przez arci9
                      Podejrzewam , że leci ok 100 czyli ze stałą predkąścią - a czy też ma virusa?
                      No jakoś tak jeździ, że jej się udaje.
                      Bez virusa.

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

ja tam dzis powrocilem do normalnego nie spokojnego trybu jazdy i spalanko odpowiednio skoczylo pod `7 l.

tu zadam tez pytanie- GDZIE TANKUJECIE ?? ja do ter pory (18kkm)na statoil ale odradzają mi tą stacje na rzecz shella (shell diesel extra..)
                        Ja praktycznie tylko na Shellu, zwykle na Stawki. Tankowałem na Esso na Łopuszańskiej i wielkiej różnicy na pierwszy rzut oka nie widziałem, dopóki nie wyjechałem na trasę - okazało się że v-max był sporo niższy :shock:

Od tej pory staram się ograniczyć do Shella i jak najrzadziej tankować gdzie indziej niż na Stawki :idea:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

Podobno na V-power Racing 99+ ostro kantują

Komentarz

• QBA
                            RS
                            • 2004
                            • 2646

Dlatego polecam Supreme na Statoil. Świetne paliwo i dużo tańsze od V-power

Komentarz

• dede_adam
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 1449

ja tam dzis powrocilem do normalnego nie spokojnego trybu jazdy i spalanko odpowiednio skoczylo pod `7 l.

tu zadam tez pytanie- GDZIE TANKUJECIE ?? ja do ter pory (18kkm)na statoil ale odradzają mi tą stacje na rzecz shella (shell diesel extra..)

Komentarz

• Purchawa
                                Admin
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 8007

Ja tak, jak mowilem tylko Shell. Jednak i Shell, Shelowi nie rowny :?
                                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez Purchawa
                                  Ja tak, jak mowilem tylko Shell. Jednak i Shell, Shelowi nie rowny :?
                                  Ja generalnie na Statoli bo mam obok pracy (na Ursynowei) i tam gdzie mieszkam dwa Statoile.Ale często zagrywam psychologicznie :roll: i leje paliwko z Shella.
                                  Często obserwuje (szczegolnie gdy jest ciemnawo) czy mój diesel bardzo kopci i w lato jadąc na mazury jechał za mną kumpel i mimo ostrej jazdy(a jechał cały czas za mną), mówił że ani razu mi nie zakopcił-stąd ta moja psychologia :lol:

Raz zatankowałem skolei na BP (modlińska) i więcej juz tam nie wrócę- jakoś auto straciło wigor i spalanie wzrosło o 0,5 l/100.

Komentarz

• Luca
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 524

Ja tankuje na Orlenie, zero stresów, a spalanie mam nie przekraczająć 150 ok 5,8, 6,2 l/100 km, powyżej 150 jest ciut wiecej, ale nigdy powyżej 9 l,
                                    Ostatnio jadąc kawałek sobie dość wolno = max 130 wyszło 4,8, . na zbiorniku robie 800-900 km, przy max bucie na autostradzie ok 700
                                    "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                                    Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                                    Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                                    www.dynosoft.pl

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Zamieszczone przez Luca
                                      Ja tankuje na Orlenie, zero stresów, a spalanie mam nie przekraczająć 150 ok 5,8, 6,2 l/100 km, powyżej 150 jest ciut wiecej, ale nigdy powyżej 9 l,
                                      Ostatnio jadąc kawałek sobie dość wolno = max 130 wyszło 4,8, . na zbiorniku robie 800-900 km, przy max bucie na autostradzie ok 700
                                      Ale jaki masz silnik?
                                      Ja mam pd130 + virus i średnia 6,6l/100 nawet dzisiaj tankowałem)

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja tankowalem zawsze na BP w Płońsku - narazie jak dla mnie paliwo(ropa) bylo zawsze najlepsze. Zatankowalem na Shellu przy Makro w Zabkach i odczuwalne pogorszenie osiagow ,w Carmenie tez przy tym makro podobnie jak na shellu pogorszenie osiagow i mniejszy v-max. Teraz tankuje przy M1 na Neste i nie odczuwam roznicy po miedzy BP a jest sporo taniej
                                        U mnie przy 110hp przejezdzam zawsze nie oszczedzajac 820-870km na baku ,w trasie okolo 950km a przy oszczedniejszej jezdzie wyszlo mi raz okolo 1100km. To bylo zawsze na 49-50l. Nigdy nie przekroczylem 6,5l(ze sredniej z calego baku), a zawsze jest tak 5,5-6l.
                                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Shell przy M1 w Zabkach zdecydowanie sie spapral. Wszystko by bylo dobrze, gdybym nie zatankowal raz na Shellu w Elblagu... Nie poznalem samochodu
                                          Wczoraj mialem trase Wawa-Gdansk-Wawa. Zatankowalem na Shellu, przy Stawki. Silnik powyzej 3000rpm ryczy, jak zarzynana swinia... Auto prawie nie jedzie... W powrotnej drodze mialem zatankowac na Shellu w Elblagu, ale pomyslalem ze zrobie eksperyment i zaleje kawalek dalej na Orlenie... Efekt ? Silnik ucichl, Octa dostala kopa
                                          Chyba Shell straci wiernego od wielu, wielu lat klienta :?

Z wczorajszych wyliczen spalil mi w granicach 7,5l. Trasa Wawa-Gda-Wawa, plus okolo 50km po Gdansku. Predkosc przelotowa 150-170km/h, odcinakmi ile fabryka dala 8) (~210km/h)
                                          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• dede_adam
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 1449

Na shellu przy stawkach Misiek tankuje i twierdzi ze jest ok. :roll: ja tankowalem tam raz i dziekuje.. do dzis tankowalem zawsze dalej troche na statoil i raz czy dwa na orlenie.

Dzis wlasnie piknela mi rezerwa i mam zagwozdke. Bo czy zatankowac na statoil ktory wszyscy odradzaja czy dac szanse shell na stawki (Ale po wypowiedzi Purchawy raczej nie) czy zatankowac na lesznie-orlen (podobno najczystsza i najlepsza beznyna na orlenie)

Pomóżcie bo mały ksiegowy piszczy przy kazdym uruchamianiu auta a ja nie wiem gdzie mam zatankowac

Żeby czlowiek mial wieksze zmartwienia.... :lol:

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

Pomóżcie bo mały ksiegowy piszczy przy kazdym uruchamianiu auta a ja nie wiem gdzie mam zatankowac
                                              Zmień księgowego - ukręć mu łep(żarówkę) :mrgreen:

A tak poważnie może idź na kompromis i zatankuj np. na shellu ale gdzieś indziej...

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Z wczorajszych wyliczen spalil mi w granicach 7,5l. Trasa Wawa-Gda-Wawa, plus okolo 50km po Gdansku. Predkosc przelotowa 150-170km/h, odcinakmi ile fabryka dala 8) (~210km/h)
                                                Ja jak jade do gdanska z plonska(tez z 50km po gdansku) to spalanie wychodzi mi 5,5l predkosc zawszelka cene utrzymac 150km/h
                                                Ale ja mam seryjne tdi
                                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• dede_adam
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 1449

czyli z Twoim tdi wszystko ok.
                                                  mi z wawy do gdanska z predkoscia 140-160 kombi 110 spala ok 5.5-5.6.
                                                  raz jechalem ale na innych trasach tez mam podobne spalanie.
                                                  rosnie dopiero na autostradzie gdzie przy 190-205 pali 9-10

Komentarz

Pracuję...